K2 = Sterk benbygning

Vitamin K2 bidrar til å bygge og vedlikeholde en sterk benbygning

Det er ikke kun mangel på kalsium som fører til at benbygningen din blir svak. Det beror på flere faktorer og en av de viktigste som sørger for at kroppen kan regulere kalsiumopptaket er vitamin K2.

Et normalt sunt kosthold, rikt på grønnsaker, burde kunne dekke det meste av behovet for vitamin K. Kostholdsundersøkelser har imidlertid vist at mange i Norge får i seg for lite vitamin K. Det er blitt spekulert i om dette kan bidra til den høye forekomsten av osteoporose (benskjørhet) her til lands. Dette vitaminet er blitt et populært tilskudd til dagens kosthold – og det kommer stadig artikler om de positive egenskapene. 

Skjelettet vårt er et levende vev som bygges opp og brytes ned gjennom hele livet? Når man vokser, er oppbyggingen større enn nedbrytningen. Med alderen går oppbyggingen saktere, og benmassen tappes gradvis. Derfor trenger kroppen et kontinuerlig påfyll av byggematerialer gjennom hele livet.

Det er tre ting man må passe på å få i seg: kalsium, vitamin D og vitamin K. Kalsium utgjør nesten 2 % av kroppsvekten, og er dermed det mineralet kroppen inneholder mest av. Nesten 99 % av kalsium i kroppen er bundet til bein og skjelettet. Den siste prosenten av kalsium har mange viktige funksjoner i resten av kroppen. Får man for lite kalsium i seg, sørger hormonene for å ta kalsium fra skjelettet for å dekke behovet. Derfor er kalsiumrikt kosthold svært viktig for å opprettholde beinhelse.

Men kalsiumet vi spiser er ikke det eneste som påvirker hvor mye kalsium vi har i skjelettet. Vitamin D er nødvendig for at kalsium skal kunne tas opp fra tarmen. Vitamin K samarbeider med proteiner som bygger kalsium inn i skjelettet vårt. Vitamin K2 dirigerer kalsium ut av blodårene og inn i skjelettet og tenner. Dersom du spiser godt med kalsium, men har litt lite vitamin K i kosten, blir det mer kalsium i blodet enn det som er nødvendig. Dette er ugunstig for blodårene.

Det er sannsynlig at de fleste får i seg for lite K2 som finnes i begrensede mengder i mat. Vitaminet finner vi i grønne planter som rosenkål, brokkoli, spinat, salat og kål. Sammenliknet med oljer og kosttilskudd er opptaket av K2 fra plantekost lav. Det er anslått at bare rundt 20% blir absorbert. For å øke opptaket kan man spise noe fett samtidig, siden vitaminet er fettløselig. Vitaminet finnes også i nyre, lever, eggeplomme og meieriprodukter, spesielt i fermenterte produkter som yoghurt og modne oster. Den japanske matretten natto er spesielt rik på K2. Eventuelt kan man tilføre det ved hjelp av kosttilskudd.

Hvem skal være forsiktig med vitamin K?

Personer som bruker den blodfortynnende medisinen Marevan (inneholder warfarin) kan spise mat som inneholder vitamin K, men det er viktig at man har et jevnt inntak. Vitamin K konkurrerer med warfarin, og hvis man plutselig får i seg mye vitamin K kan det føre til at warfarin ikke virker som den skal. Dette kan igjen føre til at den blodfortynnende effekten blir dårligere, og man får økt risiko for slag og hjerteinfarkt.

Handlekurv